Περιοχές παραγωγής τσαγιού στην Ιαπωνία
... κόσμο. Οι κλιματολογικές συνθήκες καθώς και η ποιότητα του εδάφους είναι καθοριστικές όσον αφορά την καλλιέργεια και την ποιότητα του τσαγιού. Στην πραγματικότητα το τσάϊ είναι φυτό της υποτροπικής ζώνης και δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο, ιδιαίτερα την παγωνιά., αντέχει όμως και αναπτύσσεται σε περιοχές όπου η διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία της ημέρας και της νύχτας είναι μεγάλη.
Μερικές περιοχές όπου καλλιεργείται το τσάϊ είναι :
Shizuoka
Η επαρχία Shizuoka, η οποία βρίσκεται 1 ώρα από το Τόκυο και είναι παγκόσμια γνωστή ως ένα από τα καλύτερα μέρη παραγωγής γνήσιου Γιαπωνέζικου πράσινου τσαγιού, δίνοντας το 45% περίπου της παραγωγής τσαγιού της Ιαπωνίας. Η Shizuoka έχει ήπιο κλίμα, κατάλληλη βροχόπτωση και ποιότητα νερού και βρίσκεται κοντά σε μεγάλο λιμάνι, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στους μεγάλους παραγωγούς τσαγιού με τις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού να είναι οι Honyama, Makinohara κλπ.
Uji / Kyoto
Η περιοχή του Uji μπορεί να μην παράγει μεγάλη ποσότητα τσαγιού, είναι όμως αναγνωρισμένη ως τόπος καλλιέργειας της καλύτερης (premium) ποιότητας τσαγιού της Ιαπωνίας. Το γνωστό Uji tea έχει τις ρίζες του πίσω στον 12ο αιώνα και αργότερα που η ποικιλία αυτή εδραιώθηκε, στην περιοχή εφευρέθηκε και ένας νέος τρόπος επεξεργασίας τσαγιού ο οποίος διαδόθηκε σε όλη την χώρα. Οι περιοχές Wazuka, Minami-Yamashiro, Uji-Tawara είναι οι κυριότερες όσον αφορά την καλλιέργεια τσαγιού.
Sayama
Η πόλη Sayama βρίσκεται στην επαρχία Saitama όπου στο νότιο τμήμα της έχει μία περιοχή καλλιέργειας τσαγιού με σχετικά μικρή παραγωγή κάθε χρόνο. Αν και υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για μία φυτεία τσαγιού δηλαδή πολύ βροχή και καλό χώμα, ο καιρός στην περιοχή είναι αρκετά κρύος για να αναπτυχθεί το τσάϊ. Έτσι για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα πολλές έρευνες εξελίσσονται εδώ και χρόνια στην περιοχή που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία των φύλλων τσαγιού. Το τσάϊ Sayama χαρακτηρίζεται τόσο από την μοναδική roasted ( ψημένη ) γεύση που προέρχεται από το ψήσιμο στο οποίο υπόκειται το τσάϊ στο τέλος της επεξεργασίας του όσο και από την γλυκιά, μεστή γεύση των χονδρών φύλλων που αναπτύχθηκαν στο κρύο κλίμα της περιοχής. Στην Iruma είναι οι κυριότερες φυτείες.
Nishio
Το Nishio βρίσκεται στην επαρχία Aichi όπου η πρώτη καλλιέργεια τσαγιού αναφέρεται πίσω στον 13ο αιώνα. Το ήπιο κλίμα, το υγρό περιβάλλον εξ αιτίας του ποταμού Yahagi και η γόνιμη γη κάνουν την περιοχή κατάλληλη για την καλλιέργεια τσαγιού Tencha από το οποίο προέρχεται το τσάϊ Matcha. Το Nishio παράγει το 25% του τσαγιού Matcha της χώρας. Το τσάϊ της περιοχής ξεχωρίζει από το βαθύ πράσινο χρώμα του, το υπέροχο άρωμα και την πλούσια γεύση του.