ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία με ένα μικρό τμήμα της επικράτειάς της (3%) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το 2004 ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός τσαγιού στον κόσμο και η δεύτερη καταναλωτής τσαγιού.
Το 2008, η παραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα σε πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους, ένα ποσό περίπου συγκρίσιμο με την παραγωγή της Κίνας που αγγίζει το 23% της παγκόσμιας παραγωγής, τοποθετώντας την Τουρκία πάνω από την Ινδία ως το νούμερο 2 παραγωγού τσαγιού.
Σε πλήρη αντίθεση με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς του τσαγιού, η Τουρκία εξάγει μόνο μια μικρή μερίδα του τσαγιού, καθώς το τσάι της κατά κύριο λόγο διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά.
Παράγει κατά κύριο λόγο μαύρο τσάι, γνωστό ως τουρκικό τσάι, καθώς επίσης και το τσάι Rize (από το όνομα της περιοχής που το παράγει) ή cay.
Η λέξη cay έχει την ίδια προέλευση με τη λέξη cha στα κινεζικά και ιαπωνικά, ή chai στα Hindi.
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής τούρκικου τσαγιού είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σαμοβάρι, το οποίο κάνει ένα έντονο συμπυκνωμένο ρόφημα που στη συνέχεια αραιώνεται με επιπλέον νερό.
Συνήθως σερβίρεται σε ποτήρια από γυαλί με τη προσθήκη ζάχαρης αλλά όχι γάλατος.
Διάφορα χωρίς καφεΐνη αφεψήματα είναι επίσης δημοφιλή στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων του τσαγιού από φασκόμηλο και άνθη φλαμουριάς.
Το τσάι στην Τουρκία παράγεται σε μια μικρή περιοχή γύρω από την πόλη Rize, που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στο ανατολικό άκρο της βόρειας ακτής της Τουρκίας.
Αυτή η περιοχή έχει ένα ασυνήθιστα υγρό κλίμα, επηρεαζόμενο από την τοπογραφία και την εγγύτητα με το νερό.
Τα βουνά Kackar έχουν μια υγρή περίοδο από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, και μια ξηρή περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, στο αντίθετο μοτίβο της καθίζησης από το μουσώνα της Ασίας ο οποίος επηρεάζει την καλλιέργεια τσαγιού στα μέρη της Κίνας και της Ινδίας.
Το υπόλοιπο της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων περιοχών κατά μήκος της ακτής, έχει ένα ημίξηρο κλίμα που είναι πολύ ξηρό για την καλλιέργεια τσαγιού.
Ακόμα και άλλες παράκτιες περιοχές με ήπιο κλίμα έχουν λιγότερο από το ήμισυ των βροχοπτώσεων της περιοχής γύρω από το Rize.
Τα πιο γνωστά τσάγια που παράγει η Τουρκία είναι το μαύρο τσάι (Black Tea) και το Earl Grey.