Θέλεις να φτιάξεις το δικό σου τσάι, με τα δικά σου υλικά να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου, την οικογένεια ή τους φίλους σου;
Θέλεις να φτιάξεις το δικό σου τσάι, με τα δικά σου υλικά να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου, την οικογένεια ή τους φίλους σου;
Δεν είναι και δύσκολο. Χρειάζονται λίγες γνώσεις και η σχετική προετοιμασία.
Μπορείς να φτιάξεις τσάι με διάφορες γεύσεις και με τα υλικά που πιστεύεις θα σε ευχαριστήσουν, στην αναλογία που εσύ θέλεις.
Κλείσε τα μάτια, συγκεντρώσου για λίγο και αποφάσισε τι προσανατολισμό θα ήθελες να έχει η γεύση του τσαγιού σου για να εκπλήξεις μέχρι και τον πιο απαιτητικό.
Εδώ είναι τα βότανα που συνήθως χρησιμοποιούμε:
Για γλυκιά γεύση λεμονάτη προτείνεται:
Φλούδα λεμονιού, Λεμονόχορτο, λουίζα μέλισσα, πορτοκαλόφλουδα.
Για πιο πικάντικη γεύση υπάρχουν:
Το μοσχοκάρυδο, ή το άνθος του (μασίς) με προσοχή στην δόση όμως γιατί μπορεί να σβήσει όλα τα άλλα. Το αρωματικό γαρύφαλλο, η κανέλλα, το τζίντζερ.
Για γεύση μέντας κατάλληλα είναι ο δυόσμος και τα φύλλα της μέντας.
Για ξινή γεύση
Άνθη υβίσκου και κυνόροδο που είναι πλούσια σε βιταμίνη c και προσθέτουν κόκκινο χρώμα στο τσάι.
Για γλυκιά γεύση από την φύση υπάρχει
Γλυκόριζα , γλυκάνισος, βολβοί φυσικής βανίλιας, μαραθόσπορος.
Για γεύση λουλουδάτη
Υπάρχουν τα άνθη χαμομηλιού, της λεβάντας, το τριαντάφυλλο, το κινέζικο χρυσάνθεμο.
Για μεγαλύτερη περιπέτεια, προσθέτουμε ξυλώδη γεύση με μπετούλα, αστεροειδή γλυκάνισο, σαρσαπαρίλλα.
Μπορείς σαν βάση να βάλεις, ελληνικό τσάι του βουνού, πράσινο Κίνας, μαύρο τσάι ή τσάι rooibos, εάν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς τις ευεργετικές τους ουσίες και κατόπιν αποφασίζεις για τον τόνο της γεύσης που θα ήθελες, εμπλουτίζοντας με τα παραπάνω. Βέβαια χρειάζονται και δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στους σωστούς συνδυασμούς και τις δόσεις.
Το τσάι είναι μία πρωτότυπη ιδέα που μπορεί να εκπλήξει. Μπαίνει και σε χυμούς, σε αλκοολούχα κοκτέηλ, μαγειρεύεις με αυτό. Καλή επιτυχία!