Εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται οι γνώσεις και η εμπειρία του ειδικού. Τα βότανα περιέχουν δραστική ουσία την οποία θέλουμε να εκμεταλλευτούμε για την καταπολέμηση μιας ασθένειας, ήπιας κατά κύριο λόγο.....

Τσάι για φαρμακευτικό σκοπό

Εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται οι γνώσεις και η εμπειρία του ειδικού.

Τα βότανα περιέχουν δραστική ουσία την οποία θέλουμε να εκμεταλλευτούμε για την καταπολέμηση μιας ασθένειας, ήπιας κατά κύριο λόγο.

Μπορούμε να παρασκευάσουμε αφέψημα από ένα και μόνο βότανο το οποίο, από ήδη υπάρχουσα εμπειρία, έχει αποδείξει την δράση του.

Το να συνδυάσουμε βότανα είναι μία διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν πολλούς παράγοντες.

Συνήθως, επιλέγεται το κύριο βότανο με το οποίο στοχεύουμε, και κατόπιν επιλέγονται τα βοηθητικά βότανα που θα λειτουργήσουν συνδυαστικά.

Υπάρχει περίπτωση το βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε να έχει δυσάρεστη οσμή, όπως η βαλεριάνα, ή πολύ πικρή γεύση όπως η αψιθιά.

Τότε το συνοδευτικό βότανο, παράλληλα με τις δικές του ουσίες που έχει να προσφέρει, επιφορτίζεται με τον ρόλο του βελτιωτικού της γεύσης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ανεκτό.

Όταν τα βότανα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περίπλοκα επειδή διάφορες αλληλεπιδράσεις μπορούν να συμβούν μεταξύ των επιμέρους συστατικών. Οι επιθυμητές αλληλεπιδράσεις φυσικά, είναι αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετο θεραπευτικό όφελος. Αυτό άλλωστε είναι το επιδιωκόμενο ή αναμενόμενο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός βοτάνων.

Ωστόσο, λόγω της παρουσίας πολλαπλών συστατικών στα φυτικά προϊόντα, οι επιδράσεις που προκύπτουν από αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτάνων, μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Για να υπάρχει ο καλύτερος συνδυασμός, καταφεύγουμε σε προηγούμενη καταγεγραμμένη εμπειρία.

Για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται μαζί, βότανα με παρόμοιες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η ενδυνάμωση αναφέρεται σε καταστάσεις όπου δύο βότανα χρησιμοποιούνται στην ίδια συνταγή, στην οποία ένα από τα δύο χρησιμεύει ως το κύριο και το άλλο ως βοηθητικό βότανο. Ο ρόλος του βοηθητικού είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της επίδρασης του κύριου βοτάνου, διευκολύνοντας και παρατείνοντας την δράση του, όπως γίνεται και στην παρασκευή φαρμάκων.

Πολλά βότανα έχει αποδειχτεί ότι έχουν τοξικές ιδιότητες, οπότε τότε χρειάζεται αυστηρή επιτήρηση στην χρήση τους.

Άλλες φορές ο συνδυασμός των βοτάνων λειτουργεί ανταγωνιστικά, οπότε το ένα μειώνει την ευεργετική επίδραση του άλλου, κατάσταση σπάνια μεν, αλλά που πρέπει να αποφεύγεται.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι μερικά βότανα αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση λόγω της αρνητικής τους επίδρασης η οποία υπάρχει καταγεγραμμένη.