Γαλλία
Το σερβίρισμα του τσαγιού έγινε κάτι περισσότερο από ένα κοινωνικό έθιμο. Η βασιλική οικογένεια πίστευε ότι το τσάι θεράπευε τις ασθένειες και αποκαταστούσε τη νεανικότητα.Έτσι, το τσάι ήταν συνυφασμένο με την ανώτατη κοινωνία της εποχής.
Το 1793, όταν οι Γάλλοι πολίτες εξεγέρθηκαν, το τσάι εξορίστηκε μαζί με την βασιλική οικογένεια και επέστρεψε στη Γαλλία στη δεκαετία του 1830.
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί οίκοι πωλήσεως τσαγιού, μερικοί δε εξ αυτών διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους όπου επαναλαμβάνεται η τελετουρία σερβιρίσματος του τσαγιού, όπως ακριβώς γίνεται στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα την Ιαπωνία.
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί οίκοι πωλήσεως τσαγιού, μερικοί δε εξ αυτών διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους όπου επαναλαμβάνεται η τελετουρία σερβιρίσματος του τσαγιού, όπως ακριβώς γίνεται στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα την Ιαπωνία.
Το τσάι στη Γαλλία μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ένα ποτό που καταναλώνεται μετά από τα γεύματα για να επικεντρωθεί στην πέψη και τη διευθέτηση του στομάχου Όλο και πιο δημοφιλή γίνονται τα βοτανικά μίγματα τσαγιού (Herbal teas), που είναι γι αυτό τον σκοπό και δεν περιέχουν καφείνη.
Τα μαύρα τσάγια, όπως το Earl Grey καταναλώνονται στη Γαλλία με το πρωινό μαζί με γλυκά τα οποία οι Γάλλοι έχουν σε μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερα γι αυτή την στιγμή. Μερικά από αυτά τα μαύρα τσάγια μπορεί ακόμη να έχουν την γεύση από ένα μίγμα φρούτων. Ωστόσο, τα μίγματα με φρούτα του μαύρου τσαγιού γίνονται όλο και πιο σύγχρονα με βάση το νεανικό κοινό που τα ακολουθεί, καθώς οι νέοι εκτιμούν την απόχρωση και την πολυπλοκότητα των συστατικών για ένα ισορροπημένο τελείωμα.