salveotea blog
- Μέγεθος γραμματοσειράς: Μεγαλύτερο Μικρότερο
- Επισκέψεις: 512
- 0 Σχόλια
- Εγγραφή σε αυτή την καταχώρηση
Κλίμα και γεωγραφία καλλιέργειας του τσαγιού
Το κλίμα και η γεωγραφία αποτελούν βασικούς παράγοντες για τον προσδιορισμό τόσο των περιοχών που το τσάι μπορεί να καλλιεργηθεί, όσο και πώς το τσάι καλλιεργείται σε ιδιαίτερες γεύσεις της περιοχής. Για να καταλάβουμε ποιες περιοχές του κόσμου είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια, το πρώτο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τις βασικές απαιτήσεις καλλιέργειας του φυτού. Το φυτό του τσαγιού είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο, και μπορεί να αυξηθεί σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.
Μπορεί να αντέξει σε ένα ελαφρύ παγετό και χιόνι ακόμη, αλλά όχι σε βαρύ παγετό ή παρατεταμένους ψυχρούς χειμώνες, και, σε αντίθεση με ορισμένα φυτά, δεν απαιτεί μια περίοδο ψυχρού λήθαργου. Κατά συνέπεια, μπορεί να αυξηθεί από υποτροπικά κλίματα έως τροπικά κλίματα, αλλά γενικά απαιτεί μία ποσότητα υγρασίας και βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμά τροπικά κλίματα, αν υπάρχει αρκετή υγρασία, την υψηλότερη ποιότητα έχουν τα τσάγια που προέρχονται κυρίως από υποτροπικά κλίματα με κάποια εποχικότητα.
Η εποχικότητα των βροχοπτώσεων είναι σημαντική στο να επηρεάσει την ποιότητα του τσαγιού, και τα φύλλα που συγκομίζονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, θα παράγουν ένα τελικό προϊόν με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η εποχικότητα είναι επομένως ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή τσαγιού, γεγονός που εξηγεί γιατί τα περισσότερα από τα γνωστά τσάγια καλλιεργούνται σε περιοχές με έντονα κλίματα. Οι κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα απλό υγρό-ξηρό μοτίβο, όπως το Asian Monsoon, ή ένα διτροπικό μοτίβο καθίζησης, με δύο ξεχωριστές υγρές εποχές και δύο διακριτές περιόδους ανομβρίας κάθε έτος, όπως συμβαίνει σε ορισμένα μέρη της Σρι Λάνκα και της Κένυας.
Το υψόμετρο είναι μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του κλίματος. Καθώς ανεβαίνει κανείς σε μεγαλύτερο υψόμετρο, οι θερμοκρασίες γίνονται πιο μεταβλητές, οι βροχοπτώσεις γενικά εντονότερες, αλλά η υγρασία πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το νερό κρατά τη θερμότητα καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη κοινή ουσία στο περιβάλλον μας. Και οι δύο φορείς του νερού, όπως οι ωκεανοί ή οι μεγάλες λίμνες, καθώς και ο ατμός ύδατος στον αέρα, κρατάνε σημαντικές ποσότητες θερμότητας. Μια ξηρή περιοχή μπορεί να ζεσταθεί και να κρυώσει γρήγορα, ενώ οι περιοχές που έχουν περισσότερο νερό ως εκ τούτου έχουν την τάση να ζεσταθούν και να κρυώσουν πιο αργά. Το νερό μετριάζει έτσι τις θερμοκρασίες σε μια περιοχή.
Το φαινόμενο μετριασμού του κλίματος διαμέσου του νερού, εξηγεί πώς μπορούν να υπάρξουν δύο εμπορικές δραστηριότητες τσαγιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περιοχή που θεωρείται συνήθως ότι έχει πολύ κρύο για να αυξηθεί το τσάι: και οι δύο είναι κοντά στο νερό, η μία στην Coastal South Carolina που εποπτεύεται από τον Ατλαντικό ωκεανό, και η άλλη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που εποπτεύεται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Ομοίως, στην Τουρκία, το τσάι καλλιεργείται στη βόρεια ακτή, η οποία έχει ένα ήπιο κλίμα και επηρεάζεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Στο Ιράν καλλιεργείται επίσης τσάι, στην περιοχή που συνορεύει με την Κασπία θάλασσα.